25. 12. 2025
Autor: Michal Němeček

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo tradiční korejské kuchyně s naším receptem na kimči z fermentovaného zelí! V tomto detailním průvodci se naučíte, jak si doma připravit tuto pikantní a zdraví prospěšnou pochoutku. Přinášíme vám jednoduchý postup, tipy na servírování a výživové benefity kimči. Ideální jako doplněk k jídlům nebo jako zdravá svačina!
Suroviny
- 1 kg čínského zelí
- 4 lžíce hrubé mořské soli
- 3 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 malá lžička mletého zázvoru
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce rybí omáčky nebo sojové omáčky (volitelné)
- 1 až 5 lžic korejského červeného pepřového prášku (gochugaru) podle chuti
- 1 jarní cibulka, nakrájená na kousky
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 malá ředkvička daikon, nastrouhaná (volitelné)
Postup
- Zelí očistěte, rozkrojte na čtvrtiny a každou čtvrtinu nakrájejte na 3-4 cm kousky.
- Zelí nasypte do velké mísy, posypte solí a masírujte ho rukama, dokud nezačne vydávat vodu a nezměkne trochu. To může trvat 5-10 minut.
- Nechte zelí s solí stát alespoň 2 hodiny nebo přes noc v míse pokryté kuchyňskou utěrkou pro lepší fermentaci.
- Po fermentaci zelí dobře opláchněte pod studenou tekoucí vodou, aby se odstranil přebytek soli. Následně zelí důkladně vyždímejte.
- V malé misce smíchejte česnek, zázvor, cukr, rybí/sojovou omáčku a gochugaru k vytvoření pasty.
- Tuto pastu rovnoměrně vmíchejte do zelí. Přidejte mrkev, jarní cibulku a ředkvičku daikon, pokud používáte.
- Vše pečlivě promíchejte a snažte se, aby byly všechny suroviny rovnoměrně pokryté pastou.
- Přendejte kimči do čisté skleněné nebo keramické nádoby. Stlačte zelí dolů, aby bylo pokryto vlastní šťávou a vzduch měl co nejmenší kontakt s kimči.
- Nádobu zakryjte a nechejte kimči fermentovat na pokojové teplotě asi 1–5 dní. Denně kimči kontrolujte a pomocí čisté lžíce odstranit případné vzduchové bubliny a ujistěte se, že zelí je stále ponořené v šťávě.
- Chuť kimči se mění s délkou fermentace, takže je dobré ho ochutnat každý den. Jakmile je kimči dostatečně kyselé podle vaší chuti, přemístěte ho do chladničky k ukončení fermentace a uchování.




