25. 12. 2025
Autor: Michal Němeček
Kimči z fermentovaného zelí
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo tradiční korejské kuchyně s naším receptem na kimči z fermentovaného zelí! V tomto detailním průvodci se naučíte, jak si doma připravit tuto pikantní a zdraví prospěšnou pochoutku. Přinášíme vám jednoduchý postup, tipy na servírování a výživové benefity kimči. Ideální jako doplněk k jídlům nebo jako zdravá svačina!

Suroviny

  • 1 kg čínského zelí
  • 4 lžíce hrubé mořské soli
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 malá lžička mletého zázvoru
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky nebo sojové omáčky (volitelné)
  • 1 až 5 lžic korejského červeného pepřového prášku (gochugaru) podle chuti
  • 1 jarní cibulka, nakrájená na kousky
  • 1 mrkev, nastrouhaná
  • 1 malá ředkvička daikon, nastrouhaná (volitelné)

Postup

  1. Zelí očistěte, rozkrojte na čtvrtiny a každou čtvrtinu nakrájejte na 3-4 cm kousky.
  2. Zelí nasypte do velké mísy, posypte solí a masírujte ho rukama, dokud nezačne vydávat vodu a nezměkne trochu. To může trvat 5-10 minut.
  3. Nechte zelí s solí stát alespoň 2 hodiny nebo přes noc v míse pokryté kuchyňskou utěrkou pro lepší fermentaci.
  4. Po fermentaci zelí dobře opláchněte pod studenou tekoucí vodou, aby se odstranil přebytek soli. Následně zelí důkladně vyždímejte.
  5. V malé misce smíchejte česnek, zázvor, cukr, rybí/sojovou omáčku a gochugaru k vytvoření pasty.
  6. Tuto pastu rovnoměrně vmíchejte do zelí. Přidejte mrkev, jarní cibulku a ředkvičku daikon, pokud používáte.
  7. Vše pečlivě promíchejte a snažte se, aby byly všechny suroviny rovnoměrně pokryté pastou.
  8. Přendejte kimči do čisté skleněné nebo keramické nádoby. Stlačte zelí dolů, aby bylo pokryto vlastní šťávou a vzduch měl co nejmenší kontakt s kimči.
  9. Nádobu zakryjte a nechejte kimči fermentovat na pokojové teplotě asi 1–5 dní. Denně kimči kontrolujte a pomocí čisté lžíce odstranit případné vzduchové bubliny a ujistěte se, že zelí je stále ponořené v šťávě.
  10. Chuť kimči se mění s délkou fermentace, takže je dobré ho ochutnat každý den. Jakmile je kimči dostatečně kyselé podle vaší chuti, přemístěte ho do chladničky k ukončení fermentace a uchování.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *