1. 2. 2024
Autor: Hana Tobiášová

zdroj: Recepty 24/7
Acarajé plněný krevetami – Originální brazilský recept na křupavou kuličku z fazolového těsta plněnou šťavnatými krevetami. Vyzkoušejte si toto exotické jídlo a přenesete se do chutí Brazílie.
Suroviny
- 200 g černých fazolí
- 250 g krevet
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 1 limetka
- 2 lžíce palmového oleje
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého pepře
- olej na smažení
Postup
- Večer předem namočte černé fazole do vody a nechte přes noc odstát.
- Druhý den ráno sceděte fazole a umyjte je pod tekoucí vodou.
- V míse smíchejte fazole, jemně nasekanou cibuli, nastrouhaný česnek, na jemno nasekanou chilli papričku, šťávu z limetky, palmový olej, kurkumu, kari koření, sůl a pepř. Důkladně promíchejte a nechte chvíli odpočinout, aby se chutě propojily.
- Mezitím připravte krevety. Oloupejte je a vyjměte střeva. Osolte je a opepřete podle chuti.
- Do hlubšího hrnce nebo fritézy zahřejte olej na střední teplotu.
- Formujte placičky z fazolové směsi a do každé placičky vložte jednu krevetu. Uzavřete placičku kolem krevety a vytvarujte ji do tvaru koule.
- Pomalu vkládejte acarajé do vroucího oleje a smažte z obou stran do zlatova.
- Hotové acarajé nechte okapat na ubrousku, aby se přebytečný olej vstřebal.
- Servírujte acarajé s omáčkou a doplňte je čerstvou zeleninou podle chuti.




