Objavte klasický recept na Americký jablečný koláč s křustou, který vás okouzlí svou chutí i vůní. Upečte si doma tradiční koláč s bohatou náplní z čerstvých jablek a křupavým těstem. Ideální pro každou příležitost. Krok za krokem, snadné pokyny, úspěch zaručen!

Suroviny

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla (studeno)
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 4-5 lžic ledové vody
  • 5-6 středně velkých jablek (ideálně kyselých, např. Jonagold nebo Granny Smith)
  • 150 g cukru krystal
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 vejce (pro potření)

Postup

  1. Začneme přípravou těsta na křustu: Do misky prosejeme mouku, přidáme špetku soli, cukr a nakrájené studené máslo. Pomocí rukou nebo mixéru tuto směs zpracujeme do hrubší drobenky. Poté postupně přiléváme ledovou vodu, dokud se těsto nespojí. Těsto rozdělíme na dvě části a obě zabalíme do potravinové fólie a uložíme do lednice na 30 minut.
  2. Mezitím připravíme náplň: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky. V misce smícháme jablka, cukr, skořici, muškátový oříšek, vanilkový extrakt, kukuřičný škrob a citronovou šťávu.
  3. Pečicí formu vymažeme máslem a vyválíme jednu polovinu těsta, kterou položíme na dno a okraje formy.
  4. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme náplň z jablek.
  5. Dr. polovinu těsta vyválíme a vytvoříme víko koláče – můžeme těsto nakrájet na proužky a vytvořit mřížku nebo použít celý kus.
  6. Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem.
  7. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 45-50 minut, dokud není vrch krásně zlatavý a jablka měkká.
  8. Po upečení necháme koláč vychladnout na mřížce, aby se mohl dobře vykrojit.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *