Objavte klasický recept na Americký jablečný koláč s křustou, který vás okouzlí svou chutí i vůní. Upečte si doma tradiční koláč s bohatou náplní z čerstvých jablek a křupavým těstem. Ideální pro každou příležitost. Krok za krokem, snadné pokyny, úspěch zaručen!
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla (studeno)
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 4-5 lžic ledové vody
- 5-6 středně velkých jablek (ideálně kyselých, např. Jonagold nebo Granny Smith)
- 150 g cukru krystal
- 1 lžička mleté skořice
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 vejce (pro potření)
Postup
- Začneme přípravou těsta na křustu: Do misky prosejeme mouku, přidáme špetku soli, cukr a nakrájené studené máslo. Pomocí rukou nebo mixéru tuto směs zpracujeme do hrubší drobenky. Poté postupně přiléváme ledovou vodu, dokud se těsto nespojí. Těsto rozdělíme na dvě části a obě zabalíme do potravinové fólie a uložíme do lednice na 30 minut.
- Mezitím připravíme náplň: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky. V misce smícháme jablka, cukr, skořici, muškátový oříšek, vanilkový extrakt, kukuřičný škrob a citronovou šťávu.
- Pečicí formu vymažeme máslem a vyválíme jednu polovinu těsta, kterou položíme na dno a okraje formy.
- Na těsto rovnoměrně rozprostřeme náplň z jablek.
- Dr. polovinu těsta vyválíme a vytvoříme víko koláče – můžeme těsto nakrájet na proužky a vytvořit mřížku nebo použít celý kus.
- Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 45-50 minut, dokud není vrch krásně zlatavý a jablka měkká.
- Po upečení necháme koláč vychladnout na mřížce, aby se mohl dobře vykrojit.




