30. 8. 2025
Autor: Hana Tobiášová

zdroj: Recepty 24/7
Argentinské empanadas s chimichurri – tradiční argentinské chuťové lahůdky plné náplně z masa, zeleniny a koření. Vychutnejte si je spolu s osvěžujícím chimichurri omáčkou a dejte své chutě pravý argentinský zážitek. S naším receptem budete připraveni na gastronomickou cestu do Argentiny!
Suroviny
- 400 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo kombinace)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička koriandru
- sůl a pepř podle chuti
- světlé těsto na empanadas (lze zakoupit hotové nebo si připravit domácí)
Postup
- Na pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek dozlatova.
- Přidejme mleté maso a za občasného míchání ho propečeme dozlatova.
- Přisypeme mletou papriku, kmín, koriandr a osolíme a opepříme podle chuti. Dobře promícháme.
- Těsto na empanadas rozválíme na pomoučené pracovní ploše a vykrajujeme kolečka.
- Na každé kolečko těsta dáme lžíci náplně z masa, kraje těsta zlehka navlhčíme a překlopíme ježka.
- Okraje dobře stiskneme, abychom vytvořili pevný závit.
- Empanadas dáme na plech vyložený pečicím papírem a dopečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut, dokud nejsou zlatavé.
Chimichurri
- 1 šálek nasekané petržele
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 1/4 šálku čerstvého limetkového džusu
- 1/2 šálku olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky mleté papriky
Postup
- V misce smícháme nasekanou petržel, prolisovaný česnek, limetkový džus, olivový olej, sůl, pepř a papriku.
- Dobře promícháme a necháme louhovat minimálně hodinu, aby chutě dobře promíchaly.
- S chimichurri polijeme hotové argentinské empanadas před podáváním.




