10. 9. 2025
Autor: Hana Tobiášová

zdroj: Recepty 24/7
Argentinské empanadas s šunkou a sýrem představují lahodnou pochoutku plnou chutí. Naučte se připravit tyto tradiční argentinské koláčky a užijte si jedinečnou kombinaci šunky a sýra zabalenou v chutné krustě. Tento recept vás určitě potěší svou jednoduchostí a vynikajícím chuťovým zážitkem. Navíc se skvěle hodí jako svačina, oběd nebo večeře!
Suroviny
- 500g listového těsta na koláče
- 200g uzené šunky
- 150g sýra (např. eidam)
- 1 cibule
- 1 paprika
- sůl, pepř, oregano
Postup
- Na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli a papriku, přidáme nakrájenou šunku a osmahneme dozlatova.
- Poté přidáme nastrouhaný sýr a dochutíme solí, pepřem a oreganem. Necháme vychladnout.
- Na stole rozválíme listové těsto na placky a na každou placku dáme lžíci náplně z uzené šunky a sýra.
- Vrchní část placky přehneme a uzavřeme do tvaru půlměsíce. Okraje spojíme pomocí vidličky.
- Hotové empanadas dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut, nebo dokud nejsou zlatavé.
- Podáváme teplé jako samostatné jídlo nebo s různými omáčkami na dipování.




