22. 10. 2025
Autor: Hana Tobiášová

zdroj: Recepty 24/7
Argentinský gaučo steak s chimichurrim je lahodný recept plný chuti a aromatu. Skvělý způsob, jak si vychutnat tradiční argentinské grilované maso s osvěžující chimichurri omáčkou. Vyzkoušejte tento recept a přenesete se do argentinských krajů plných lahodných chutí! Jistě si ho zamilujete.
Suroviny:
- 4 kusy hovězího steaku (cca 200g každý)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1/2 šálku nasekané petržele
- 1/4 šálku nasekaného čerstvého kmínu
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1/2 čajové lžičky chilli papričky
- 1/2 čajové lžičky sušené oregano
- 1/4 šálku červeného vinného octa
- 1/2 šálku olivového oleje
Postup:
- Nejprve si připravte chimichurri omáčku. V míse smíchejte petržel, kmín, česnek, chilli papričku, oregano, ocet a olej. Osolte a opepřete podle chuti. Chimichurri nechte odpočívat minimálně hodinu, ideálně přes noc, aby chutě dobře promíchaly.
- Počkáte, až se maso dostane na pokojovou teplotu 30-60 minut.
- Před grilováním osušte steaky kuchyňským papírem a osolte a opepřete z obou stran.
- Grilujte steaky na rozpáleném grilu podle vaší preference (na medium rare nebo well done).
- Po upečení nechte steaky odpočinout 5-10 minut pod fólií, aby šťáva zůstala uvnitř a maso zůstalo šťavnaté.
- Před podáváním steaky přelijte chimichurri omáčkou a servírujte s pečenými brambory a zeleninou.




