Užijte si lahodnou baklavu plnou sladkých datlí a křupavých oříšků s tímto receptem. Tento tradiční dezert z Blízkého Východu je bohatý na chuť a zároveň křehký a sladký. Nenechte si ujít tuto lahodnou pochoutku!
Suroviny
- 450g listového těsta
- 200g nasekaných vlašských ořechů
- 150g nasekaných mandle
- 150g nasekaných lískových oříšků
- 200g nasekaných datlí
- 150g másla
- 1 lžíce skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 200g cukru
- 200ml vody
Postup
- Nejprve rozehřejeme troubu na 180 °C a připravíme plech potřený máslem.
- V misce smícháme vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky, datle, skořici a hřebíček.
- Na plechu rozprostřeme jednu vrstvu listového těsta a potřeme máslem. Pak přidáme vrstvu oříškové směsi a opět pokapejte máslem.
- Pokračujeme postupným vrstvením těsta a oříškové směsi, dokud nám nedojde těsto.
- Poté plech dáme do trouby a pečeme asi 45 minut, nebo dokud není baklava zlatavá.
- V hrnci smícháme cukr a vodu a přivedeme k varu, poté stáhneme plamen na minimum a necháme siří, dokud nevznikne sirupová konzistence.
- Poté sirupem zalijeme vypečenou baklavu a necháme vychladnout.
- Nakonec baklavu nakrájíme na čtverečky a podáváme. Dobrou chuť!




