5. 2. 2024
Autor: Michaela Srncová
Baklava s medem a ořechy
zdroj: Recepty 24/7

Baklava s medem a ořechy: Tradiční orientální dezert plný sladkého medu a lahodných ořechů. Tento recept přináší křehké vrstvy tenkého cesta naplněného směsí mletých ořechů a medu, které jsou zalité medovým sirupem. Vychutnejte si tuto sladkou pochoutku, která se rozplývá na jazyku a přináší neodolatelnou chuťovou explozi.

Suroviny:

  • 450 g listového těsta
  • 200 g másla, rozpuštěného
  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 200 g cukru
  • 200 ml medu
  • 200 ml vody
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Na plech vyložte 10 listů těsta, které postupně potřete rozpuštěným máslem.
  2. Smíchejte mleté ořechy se skořicí a cukrem a posypte těsto na plechu.
  3. Přidejte další vrstvu 10 listů těsta, opět potřených máslem, a pokračujte další vrstvou ořechové směsi.
  4. Opakujte tento postup, dokud nevyužijete všechno těsto a ořechy.
  5. Na konečnou vrstvu pouze přidejte listy těsta a před samotným pečením nakrojte baklavu na čtverce nebo trojúhelníky.
  6. Pečte při teplotě 180 °C po dobu 40-45 minut, dokud není baklava zlatavá a křupavá.
  7. V malém hrnci smíchejte med, vodu a citronovou šťávu.
  8. Tuto směs nechte povařit a vařte na mírném ohni po dobu 10 minut, dokud se neztuhne.
  9. Po vychladnutí baklavu polijte medovou směsí.
  10. Nechte stát přes noc, aby se přirozeně nasákla medem a ořechy.
  11. Poté můžete baklavu podávat nakrájenou na servírovací talíře.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *