1. 5. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Mlsná a bohatá baklava s datlemi a pistáciemi je lahodný dezert plný orientálních chutí. Naučte se připravit tento tradiční recept a pochutnejte si na lahodném kousku arabské sladkosti.
Suroviny
- 450 g lístkového těsta
- 250 g mletých pistácií
- 200 g datlí
- 200 g másla
- 150 g cukru
- 1 lžíce skořice
- 1 lžička hřebíčku
- 1 lžička soli
Postup
- Nejprve si rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout.
- Na pánvi osmahneme mleté pistácie společně s cukrem, skořicí, hřebíčkem a solí, dokud nezačnou vonět.
- Datle nakrájíme na menší kousky a přidáme k pistáciím. Směs necháme chvíli vařit a poté odstavíme z ohně.
- Na plech vyložený pečícím papírem položíme 2 listy těsta. Mezi každou vrstvou těsta naneseme rozpuštěné máslo.
- Naplníme těstem a datli a postupně pokračujeme ve skládání těsta a vrstvení pistáciového mixu, dokud máme použitý veškerý materiál.
- Zbytkovým máslem potřeme vrchní vrstvu těsta a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud není těsto zlatavě hnědé.
- Hotovou baklavu necháme vychladnout, nakrájíme na čtverečky a můžeme podávat.




