1. 5. 2024
Autor: Michaela Srncová
Baklava se datlemi a pistáciemi
zdroj: Recepty 24/7

Mlsná a bohatá baklava s datlemi a pistáciemi je lahodný dezert plný orientálních chutí. Naučte se připravit tento tradiční recept a pochutnejte si na lahodném kousku arabské sladkosti.

Suroviny

  • 450 g lístkového těsta
  • 250 g mletých pistácií
  • 200 g datlí
  • 200 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 lžička soli

Postup

  1. Nejprve si rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout.
  2. Na pánvi osmahneme mleté pistácie společně s cukrem, skořicí, hřebíčkem a solí, dokud nezačnou vonět.
  3. Datle nakrájíme na menší kousky a přidáme k pistáciím. Směs necháme chvíli vařit a poté odstavíme z ohně.
  4. Na plech vyložený pečícím papírem položíme 2 listy těsta. Mezi každou vrstvou těsta naneseme rozpuštěné máslo.
  5. Naplníme těstem a datli a postupně pokračujeme ve skládání těsta a vrstvení pistáciového mixu, dokud máme použitý veškerý materiál.
  6. Zbytkovým máslem potřeme vrchní vrstvu těsta a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud není těsto zlatavě hnědé.
  7. Hotovou baklavu necháme vychladnout, nakrájíme na čtverečky a můžeme podávat.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *