21. 8. 2025
Autor: Martin Roubec

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo tradičního indického jídla s naším receptem na Biryani s jehněčím masem! Tento bohatý a aromatický pokrm kombinuje křehké jehněčí s basmati rýží, kořením a bylinkami, podávaný s osvěžujícím jogurtem. Ideální pro rodinné oslavy nebo jako hlavní chod na působivé večeři. Naučte se, jak krok za krokem připravit pravé jehněčí Biryani, které ohromí všechny vaše hosty svou chutí a vůní. Klikněte a získejte recept plný tipů pro perfektní výsledek!
Suroviny
- 500 g jehněčího masa, nakrájeného na kostky
- 2 šálky basmati rýže
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- 2 středně velké rajčata, nakrájená na kostičky
- 1/2 šálku jogurtu
- 1 lžíce mleté koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/2 lžičky červené chilli papričky
- 1 lžička garam masala
- Šafrán, namočený v malém množství teplého mléka
- Sůl podle chuti
- Několik lístků máty a koriandru na ozdobení
- Citronové šťávy na dochucení
- 4 lžíce oleje
Postup
- Rýži důkladně propláchněte a namočte v horké vodě na 30 minut.
- Ve velké pánvi na oleji osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a zázvor a smažte další dvě minuty.
- Přidejte jehněčí maso a smažte, dokud nezíská zlatou barvu. Následně přidejte mleté koření (koriandr, kmín, kurkuma, chilli) a směs dobře promíchejte.
- Přidejte nakrájená rajčata a jogurt, míchejte a vařte na mírném ohni, dokud maso není téměř měkké, asi 20 minut.
- Mezitím uvařte rýži do poloměkka v osolené vodě, pak ji sceďte.
- Do velké pekáče vrstvěte napůl uvařenou rýži a směs jehněčího masa. Pokračujte vrstvením a zakončete vrstvou rýže.
- Po vrchní vrstvě rýže rozprostřete šafrán namočený v mléce a posypte garam masala.
- Pekáč přikryjte těsně uzavřeným víkem nebo alobalem a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.
- Po upečení nechte Biryani asi 10 minut odpočinout, poté před podáváním ozdobte čerstvými listy máty a koriandru a pokapejte citronovou šťávou.




