21. 8. 2025
Autor: Martin Roubec
Biryani s jehněčím masem
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo tradičního indického jídla s naším receptem na Biryani s jehněčím masem! Tento bohatý a aromatický pokrm kombinuje křehké jehněčí s basmati rýží, kořením a bylinkami, podávaný s osvěžujícím jogurtem. Ideální pro rodinné oslavy nebo jako hlavní chod na působivé večeři. Naučte se, jak krok za krokem připravit pravé jehněčí Biryani, které ohromí všechny vaše hosty svou chutí a vůní. Klikněte a získejte recept plný tipů pro perfektní výsledek!

Suroviny

  • 500 g jehněčího masa, nakrájeného na kostky
  • 2 šálky basmati rýže
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 2 středně velké rajčata, nakrájená na kostičky
  • 1/2 šálku jogurtu
  • 1 lžíce mleté koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky červené chilli papričky
  • 1 lžička garam masala
  • Šafrán, namočený v malém množství teplého mléka
  • Sůl podle chuti
  • Několik lístků máty a koriandru na ozdobení
  • Citronové šťávy na dochucení
  • 4 lžíce oleje

Postup

  1. Rýži důkladně propláchněte a namočte v horké vodě na 30 minut.
  2. Ve velké pánvi na oleji osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a zázvor a smažte další dvě minuty.
  3. Přidejte jehněčí maso a smažte, dokud nezíská zlatou barvu. Následně přidejte mleté koření (koriandr, kmín, kurkuma, chilli) a směs dobře promíchejte.
  4. Přidejte nakrájená rajčata a jogurt, míchejte a vařte na mírném ohni, dokud maso není téměř měkké, asi 20 minut.
  5. Mezitím uvařte rýži do poloměkka v osolené vodě, pak ji sceďte.
  6. Do velké pekáče vrstvěte napůl uvařenou rýži a směs jehněčího masa. Pokračujte vrstvením a zakončete vrstvou rýže.
  7. Po vrchní vrstvě rýže rozprostřete šafrán namočený v mléce a posypte garam masala.
  8. Pekáč přikryjte těsně uzavřeným víkem nebo alobalem a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut.
  9. Po upečení nechte Biryani asi 10 minut odpočinout, poté před podáváním ozdobte čerstvými listy máty a koriandru a pokapejte citronovou šťávou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *