10. 12. 2025
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Boeuf bourguignon je klasické francouzské jídlo, které spojuje jemně dušené kousky masa s aromatickou omáčkou plnou výrazných chutí. Vyzkoušejte tento lahodný recept a dopřejte si skvělou chuťovou zkušenost.
Suroviny
- 700 g hovězího masa na guláš
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 100 g slaniny
- 1 lahev červeného vína
- čerstvý tymián
- čerstvý bobkový list
- 200 g žampiónů
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup
- Na pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte na něm na kostky nakrájenou slaninu.
- Přidejte na nudličky nakrájenou cibuli, stroužky česneku a na kolečka nakrájenou mrkev. Promíchejte a osmahněte dozlatova.
- Přidejte na menší kousky nakrájené hovězí maso a opékejte dozlatova ze všech stran.
- Zalijte vším červeným vínem a nechte provařit, dokud nezmizí alkoholový zápach.
- Přidejte do hrnce čerstvý tymián a bobkový list. Přiklopte poklicí a nechte dušit minimálně 2 hodiny, ideálně déle.
- Přidejte nakrájené žampióny a nechte ještě chvíli provařit.
- Podávejte s čerstvým pečivem nebo bramborem.




