23. 4. 2024
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Boeuf bourguignon je klasické francouzské pokrm s hovězím masem, cibulí a červeným vínem, které se podává s vařenými bramborami. Tento recept vás naučí, jak připravit bohaté a chutné boeuf bourguignon přímo v pohodlí vaší domácnosti. Vychutnejte si tento lahodný francouzský pokrm s bramborem a okouzlíte tím své chuťové buňky i hosty!
Suroviny
- 600 g hovězího masa na guláš
- 100 g slaniny
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 250 ml červeného vína
- 250 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 bobkový list
- svazek čerstvého tymiánu
- sůl, pepř
Postup
- 1. Nejprve si připravíme všechny suroviny. Masa nakrájíme na menší kousky, slaninu na kostky, cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev na kolečka a česnek prolisujeme.
- 2. Maso osolíme a opepříme.
- 3. Na hrnci rozpustíme trochu másla a na něm osmažíme maso dozlatova.
- 4. Poté do hrnce přidáme nakrájenou slaninu a cibuli a restujeme, dokud cibule nezezlá.
- 5. Přidáme prolisovaný česnek a restovanou zeleninu zalijeme červeným vínem a vývarem.
- 6. Přidáme rajčatový protlak, bobkový list, tymián a promícháme. Pokud je to třeba, přilijeme ještě trochu vody.
- 7. Hovězí bourguignon dusíme na mírném ohni zhruba 2 hodiny, dokud maso není měkké a omáčka zhoustne.
- 8. Konečně dochutíme omáčku solí a pepřem a můžeme servírovat s vařenými brambory.




