1. 9. 2025
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Boeuf bourguignon s brambory je klasické francouzské jídlo plné chutí a vůní. V tomto receptu se spojuje hovězí maso s omáčkou z červeného vína, koření a zeleniny, které se dusí do dokonalé měkkosti. Servírujte s vařenými brambory pro skvělou a sytou večeři plnou lahodných kombinací chutí. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, jak si zamilujete bohatou chuť tohoto tradičního pokrmu.
Suroviny
- 1 kg hovězího masa nakrájeného na kostky
- 200 g slaniny nakrájené na kostky
- 3 mrkve nakrájené na kolečka
- 2 cibule nakrájené na kostky
- 4 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 1 lahev červeného vína
- 400 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky tymiánu
- 2 bobkové listy
- Sůl a pepř podle chuti
- Na přílohu: brambory
Postup
- Na pánvi osmahneme slaninu, vyndáme ji a na stejném tuku zprudka zprudka osmažíme maso z každé strany.
- Poté maso vyndáme, na pánvi osmahneme nakrájenou cibuli, mrkev a česnek.
- Přidáme zpět maso a zalijeme červeným vínem a hovězím vývarem.
- Přidáme rajčatový protlak, tymián, bobkové listy, sůl a pepř.
- Pod pokličkou dusíme 2–3 hodiny, dokud maso není měkké.
- Případně můžeme přidat na kostky nakrájené brambory a dusit dalších 30 minut.
- Smažíme brambory na pánvi nebo pečeme v troubě jako přílohu.
- Hotové jídlo posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s bramborami.




