6. 4. 2024
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na tradiční francouzskou rybí polévku Bouillabaisse s bohatou bylinkovou aioli omáčkou. Luxusní kombinace mořských plodů, zeleniny a bylinek v lahodném, aromatickém vývaru bude rozhodně lahodit vašim sentům. S bylinkovým aioli na čerstvém pečivu se tento pokrm stane dokonalou pochoutkou pro vaše chuťové buňky. Zamilujete se do této bohaté a chutné gastronomické lahůdky.
Suroviny
- 500g různých mořských plodů (mořská ryba, krevety, mušle)
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 rajčata
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička safránu
- 1 l litr zeleninového vývaru
- Soľ, čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Plody moře očistíme a nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli nakrájíme na drobné kousky a osmahneme na olivovém oleji spolu s prolisovaným česnekem.
- Přidáme nakrájená rajčata a safrán. Krátce podusíme.
- Přilijeme vývar a necháme vařit asi 20 minut.
- Poté přidáme nakrájené mořské plody a necháme vařit dalších 10 minut.
- Osolíme a opepříme podle chuti.
Bylinkové aioli
- 2 žloutky
- čerstvý petržel, estragon, bazalka
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- 200 ml oleje
- Soľ, čerstvě mletý bílý pepř
Postup
- Nakrájíme česnek a bylinky a rozmixujeme je spolu se žloutky, citronovou šťávou a hořčicí.
- Poté za stálého míchání začneme přilévat olej, dokud nevznikne hladká a krémová konzistence.
- Ochutíme solí a pepřem a můžeme podávat s rozpůlenými čerstvými bagetkami.




