21. 3. 2024
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Bouillabaisse je tradiční jídlo z jižní Francie, které spojuje do jednoho hrnce voňavé mořské plody s aromatickou zeleninou a bylinkami. Lahodná bouillabaisse bude ještě chutnější s česnekovým toastem, který se skvěle hodí k tomuto pokrmu. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si pořádnou lahůdku plnou šťavnatých chutí!
Suroviny
- 500 g různých druhů ryb (např. treska, losos, mořský vlk)
- 500 g mořských plodů (krevety, mušle, chobotnice)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 rajčata
- 500 ml rybího vývaru
- špetka safránu
- sůl a pepř
- čerstvý petržel a tymián
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte na kostky nakrájená rajčata a nechte chvilku podusit.
- Nalijte rybí vývar a přidejte špetku safránu. Ochutnejte solí a pepřem.
- Přidejte ryby a mořské plody a nechte vařit asi 15-20 minut, dokud nejsou uvařené.
- Servírujte posypané nasekanou čerstvou petrželí a tymiánem.
Česnekový toast
- 4 plátky chleba
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Chleby opékejte na pánvi nebo v troubě, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
- Stroužek česneku oloupejte a rozetřete po chlebu, aby chleby byly jemně česnekové.
- Potřete chleby olivovým olejem a podávejte k bouillabaisse.




