9. 2. 2024
Autor: Roman Žák
Bouillabaisse – tradiční mořská polévka
zdroj: Recepty 24/7

Bouillabaisse – tradiční mořská polévka: Zkuste si připravit tento autentický francouzský recept na lahodnou bouillabaisse, která je plná lahodných mořských plodů. Tato polévka je nejen chutná, ale také zdravá a plná vitamínů. Naučte se, jak smíchat různé druhy ryb a příchuti pro vytvoření dokonalé kombinace. S naším jednoduchým návodem budete mít hotovou bohatou a aromatickou polévku za chvíli!

Suroviny

  • 1 kg různého mořského rybího masa (např. treska, mořský vlk, losos)
  • 300 g mušlí
  • 300 g krevet
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 rajčata
  • 1 l rybího vývaru
  • 0,5 l bílého vína
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička bazalky
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • Soľ
  • Krém pomerančové pokožky
  • Pečivo

Postup

  1. Nejprve si připravíme základní ingredience. Rybí maso očistíme a nakrájíme na menší kousky, mušle očistíme od případných příměsí a krevety oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme a rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. Na velkém hrnci rozehřejeme olivový olej a přidáme cibuli a česnek. Opečeme je do zlatova.
  3. Přidáme rajčata a orestujeme je do změknutí.
  4. Do hrnce přidáme rybí vývar a bílé víno. Přidáme také tymián, bazalku a fenyklová semínka. Osolíme podle chuti.
  5. Polévku povaříme asi 15 minut na mírném ohni, aby se chutě propojily.
  6. Přidáme rybí maso, mušle a krevety. Povaříme ještě asi 10 minut, dokud se ryba neudělá.
  7. V posledním momentě do polévky přidáme nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče.
  8. Polévku můžeme podávat s křupavým pečivem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *