6. 11. 2025
Autor: Ivana Černá

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo tradičního českého bramborového salátu s vejci! Tento recept je perfektní kombinací vařených brambor, křupavé zeleniny a bohatého vaječného žloutku, což vytváří ideální přílohu k masu nebo jako lehký hlavní chod. Zjistěte všechny tipy a triky, jak dosáhnout dokonalé chuti a konzistence, která osvěží vaše stolování při jakékoliv příležitosti.
Suroviny
- 1 kg brambor
- 4 vejce
- 1 malá cibule, jemně nakrájená
- 2 okurky nakládané, nakrájené na kostičky
- 150 g majonézy
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého kopru (volitelné)
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný (volitelný)
Postup
- Brambory důkladně umyjte a vařte ve slupce, dokud nejsou měkké, asi 20-30 minut v závislosti na velikosti. Po uvaření nechejte brambory vychladit, oloupejte je a nakrájejte na kostičky.
- Vejce uvařte natvrdo (asi 10 minut po začátku varu), ochlaďte pod studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Ve velké míse smíchejte nakrájené brambory, vejce, cibuli, okurky, majonézu, hořčici, sůl, pepř a pokud používáte, kopr a česnek.
- Salát pečlivě promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a chutě se propojily.
- Pokud je to možné, nechte salát alespoň hodinu odležet v chladničce, aby se chutě mohly ještě více rozvinout.
- Podávejte chlazené jako přílohu k hlavním jídlům, například k pečenému masu nebo grilovaným rybám.




