18. 10. 2025
Autor: Petr Kolář

zdroj: Recepty 24/7
Bún chả je tradiční vietnamské jídlo, které spojuje křupavé smažené vepřové maso s lehkými rýžovými nudlemi a osvěžujícími bylinkami a zeleninou. Vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný recept na bún chả a přenesete se do ulic Hanoje během prvního sousto.
Suroviny
- 400g vepřového masa (nejlépe vepřový bůček)
- 200g rýžových nudlí
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce vody
- 1 lžíce oleje
- čerstvá mátová nebo koriandrová nať
- sojová omáčka, limetky a chilli papričky na dochucení
Postup
- Nejprve připravte marinádu pro maso smícháním rybí omáčky, cukru, oleje a vody.
- Nakrájejte vepřové maso na menší kousky a namočte do marinády. Nechte marinovat aspoň 30 minut.
- V mezičase vařte rýžové nudle podle návodu na obalu. Opláchněte je studenou vodou, aby se nestavěly.
- Cibuli a česnek nakrájejte na plátky a osmažte na pánvi do zlatova.
- Grilujte maso na grilu nebo na pánvi dozlatova a propečte je.
- Na talíři naservírujte nudle, maso, cibuli s česnekem a čerstvé bylinky. Dochutit můžete sojovou omáčkou, limetkou a chilli papričkami podle chuti.
- Podávejte horké a můžete ozdobit dalšími bylinkami nebo nakrájenými okurkami.




