3. 11. 2025
Autor: Martin Roubec
Chapati: tradiční placka z celozrnné mouky
zdroj: Recepty 24/7

Objevte chuť Indie s naším receptem na Chapati, tradiční indickou placku z celozrnné mouky. Jednoduché, zdravé a výživné, Chapati jsou ideální doplněk k vašim oblíbeným jídlům. Přinášíme vám krok za krokem návod, jak připravit tuto autentickou pochoutku doma. Ideální pro vegetariány, vegany i milovníky zdravé stravy. Vyzkoušejte tento snadný recept a přeneste si kus Indie na váš stůl.

Suroviny

  • 2 šálky celozrnné mouky (Atta mouka)
  • Půl lžičky soli
  • 1 šálek vody (přibližně, množství může být mírně variabilní)
  • Trochu oleje nebo ghee (pro potření plack)

Postup

  1. V míse smíchejte mouku a sůl. Pomalu přidávejte vodu a míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto. Těsto kneťte asi 8-10 minut, dokud nebude pružné.
  2. Pokryjte těsto navlhčeným kuchyňským ubrouskem a nechte ho odpočívat asi 30 minut.
  3. Rozdělte těsto na malé kousky a z každého vyválejte kuličku.
  4. Na pomoučené ploše vyválejte každou kuličku do kruhu nebo oválu o tloušťce přibližně 1-2 mm.
  5. Rozehřejte pánev na střední teplotu a položte vyválenou placku na suchou pánev. Pečte každou stranu asi 30 sekund, než se objeví malé bubliny.
  6. Poté chapati otočte a mažte jednu stranu olejem nebo ghee, pak otočte a potřete druhou stranu. Grilujte každou potřenou stranu do zlatohněda.
  7. Hotové chapati udržujte zakryté látkou, aby zůstaly měkké a teplé do podávání.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *