3. 11. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objevte lahodný recept na cizrnové karí s kokosovým mlékem, ideální volbu pro vegetariány a milovníky exotických chutí. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm kombinuje krémové kokosové mléko a cizrnou s bohatou směsí koření, která vaše chuťové pohárky zaručeně potěší. Navíc recept obsahuje tipy na servírování a doporučení pro dokonalý gastronomický zážitek. Připravte si zdravé a sýtiací karí, které zahřeje tělo i duši!
Suroviny
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky červené papriky (volitelné)
- 400g konzervované cizrny, opláchnuté a scezené
- 400 ml kokosového mléka
- 200 ml zeleninového vývaru
- Sůl a černý pepř podle chuti
- Několik listů čerstvého koriandru pro ozdobu
- Šťáva z 1 limetky
Postup
- V kastrolu rozehřejte kokosový olej na středním ohni.
- Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nebude zlatavá, asi 5 minut.
- Přidávejte postupně česnek, zázvor, koriandr, kurkumu, kmín a červenou papriku, restujte další 1-2 minuty, dokud nebude směs aromatická.
- Přimíchejte dobře opláchnutou cizrnu a za stálého míchání restujte další 2 minuty.
- Zalijte kokosovým mlékem a zeleninovým vývarem, přiveďte k varu.
- Snížte teplotu a nechte pomalu vařit dokud nezhoustne, přibližně 20 minut.
- Okyselte šťávou z limetky, osolte a opepřete podle chuti.
- Podávejte posypané čerstvým koriandrem, ideálně s rýží nebo naan chlebem.




