23. 11. 2025
Autor: Eliška Krejčová

zdroj: Recepty 24/7
Objevte lahodný recept na Croque Monsieur s bešamelem, klasický francouzský sendvič, který zvedne váš oběd na novou úroveň. Tento bohatý a voňavý sendvič kombinuje křupavý toast, šťavnatou šunku a rozteklý sýr Gruyère, završený krémovou bešamelovou omáčkou. Ideální pro luxusní brunch nebo rychlý, ale elegantní večeři. Krok za krokem vás provedeme přípravou této delikatesy tak, aby byl výsledek perfektní. Připojte se k nám a naučte se připravit opravdový francouzský kulinářský zážitek!
Suroviny
- 8 plátků bílého pečiva (nejlépe typu sandwichevý chléb)
- 4 plátky šunky
- 100 g sýra Gruyère nebo Emmental, nastrouhaného
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml mléka
- Špetka muškátového oříšku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Nejprve si připravíme bešamelovou omáčku: na mírném ohni rozpusťte v kastrůlku máslo. Jakmile se máslo úplně rozpustí, přidejte mouku a míchejte asi minutu, aby vznikla světlá roux. Postupně přilévejte mléko za stálého míchání, aby se omáčka nestvrdla a nepřipálila. Vařte, dokud omáčka nepohustne a není hladká (asi 5 minut). Nakonec ochutí bešamel muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Toasty připravíte tak, že na každý plátek pečiva rozetřete trochu másla. Každý žemlík poté sestavte obráceně (máslem dolů) na pekáč – namazanou stranu dolů, na ní plátek šunky, nastrouhaný sýr a potom vrchní plát pečiva s máslem nahoru.
- Na vrch každého sandwichu rozetřete rovnoměrně bešamel a posypte trochou nastrouhaného sýra.
- Předehřejte troubu na 180°C a toast pečte zhruba 10-15 minut, než jsou zlatohnědé a křupavé.
- Podávejte ihned po upečení s čerstvým salátem nebo restovanou zeleninou.




