13. 10. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo lehké a zdravé večeře s naším receptem na cuketové placky s česnekovým dipem! Tyto jednoduché a rychlé placky ze strouhané cukety jsou ideální volbou pro vegetariánský oběd nebo večeři. Křupavé z venku a šťavnaté zevnitř, cuketové placky dokonale doplňuje česnekový dip s jemnou a pikantní chutí. V našem receptu najdete krok za krokem průvodce přípravou těchto placků, které si můžete vychutnat samotné nebo jako doplněk k hlavnímu chodu. Užijte si zdravé pochoutky bez pocitu viny!
Suroviny
- 1 středně velká cuketa
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 50 g strouhaného sýra (může být gouda nebo mozzarella)
- 4 lžíce hladké mouky
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej na smažení
Ingredience pro česnekový dip
- 1 kelímek kysané smetany (200 g)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého koriandru nebo petrželky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nastrouhejte cuketu na hrubém struhadle, osolte a nechte 10 minut odstát. Poté cuketu důkladně vymačkejte, aby z ní vyšla přebytečná voda.
- V míse smíchejte nastrouhanou cuketu, rozetřené stroužky česneku, vejce, strouhaný sýr, mouku, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte, dokud nevznikne kompaktní směs.
- Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Lžící kladte směs na pánev a formujte placky. Smažte z obou stran na středním ohni dozlatova, asi 2-3 minuty na každé straně.
- Pro přípravu česnekového dipu, smíchejte kysanou smetanu, jemně nasekaný česnek, koriandr nebo petrželku, sůl a pepř.
- Hotové cuketové placky podávejte s česnekovým dipem.




