5. 9. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo italské kuchyně s naším receptem na domácí pizzu s mozzarellou a bazalkou! Jednoduchý návod krok za krokem vám ukáže, jak snadno připravit křupavé těsto a vrstvu bohatou na chutě. Tato klasická kombinace čerstvé mozzarelly, aromatické bazalky a kvalitního rajčatového základu přinese na váš jídelní stůl kousek Itálie. Ideální pro rodinné večeře nebo párty s přáteli. Vyzkoušejte tento recept na domácí pizzu a užijte si chuť pravé Itálie v pohodlí vašeho domova!
Suroviny
- 250 g pšeničné mouky (typ 00 pokud možno)
- 7 g sušeného kvasnic
- 160 ml vlažné vody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 150 g mozzarelly (nejlépe ve slaném nálevu)
- 2-3 stroužky česneku, jemně nakrájeného nebo lisovaného
- Fresh basil leaves
- 150 ml rajčatového protlaku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Začneme přípravou těsta: Ve velké míse smícháme mouku a sůl. V malé míse rozmícháme vlažnou vodu a kvasnice a necháme 5 minut stát, dokud nezačne kvasit. Poté přidáme kvasnici a olej do mouky a hněteme 10 minut, dokud těsto není hladké a elastické.
- Přikryjeme těsto utěrkou a necháme v teple kynout 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si připravíme ostatní ingredience. Mozzarellu nakrájíme na plátky, bazalku omyjeme a osušíme, česnek oloupeme a nakrájíme.
- Předehřejeme troubu na 250 °C. Pokud máte kámen na pizzu, dejte ho do trouby, aby se nahřál.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 2-3 části (podle toho, jak velkou pizzu chceme) a na pomoučněné pracovní ploše rozválíme na tenké disky.
- Disky položíme na pečicí papír. Potřeme každý protlakem, posypeme nasekaným česnekem a osolíme a opepříme.
- Na každou pizzu rovnoměrně rozložíme plátky mozzarelly a pečeme v předehřáté troubě 10-12 minut, nebo dozlatova a do křupava.
- Hotové pizzy vyndáme z trouby a ozdobíme čerstvými listy bazalky. Podáváme ihned.




