26. 11. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil
Domácí rajská omáčka s bazalkou
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo domácí rajské omáčky s bazalkou! Tento tradiční recept je nejen bohatý na chutě, ale také jednoduchý na přípravu. Perfektní spojení zralých rajčat, čerstvé bazalky a vybraných koření transformuje každý pokrm na gurmánský zážitek. Vhodná k těstovinám, jako základ k lasagnám nebo jako omáčka k masu. Krok za krokem vás provedeme přípravou této aromatické omáčky, která přináší kousek Itálie přímo do vaší kuchyně. Připravte se na pochoutku, která oslní každého milovníka dobrého jídla!

Suroviny

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 800 g rajčat (můžou být i z konzervy)
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 svazek čerstvé bazalky, jemně nasekané
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 lžíce cukru (volitelné)

Postup

  1. Na středním ohni rozehřejte v hrnci olivový olej.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět, asi 5 minut.
  3. Vmíchejte prolisovaný česnek a krátce restujte, jen aby se uvolnila jeho aroma, asi 1 minutu.
  4. Přidejte rajčata, oregano a tymián. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a duste na mírném ohni, občas promíchejte.
  5. Po 20 minutách dustění přidejte nasekanou bazalku, osolte, opepřete a případně doslaďte cukrem podle chuti.
  6. Pokud preferujete hladkou omáčku, můžete ji na konci přeblenďovat ponorným mixérem. Pokud máte raději kousky rajčat, omáčku nechte ve stávajícím stavu.
  7. Vařte, dokud omáčka není dostatečně zhoustlá, zpravidla dalších 10 až 15 minut.
  8. Chuť omáčky na závěr dochuťte podle potřeby další solí, pepřem nebo cukrem.
  9. Podávejte teplou omáčku s vašimi oblíbenými těstovinami nebo jako základ pro jiná jídla.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *