26. 11. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo domácí rajské omáčky s bazalkou! Tento tradiční recept je nejen bohatý na chutě, ale také jednoduchý na přípravu. Perfektní spojení zralých rajčat, čerstvé bazalky a vybraných koření transformuje každý pokrm na gurmánský zážitek. Vhodná k těstovinám, jako základ k lasagnám nebo jako omáčka k masu. Krok za krokem vás provedeme přípravou této aromatické omáčky, která přináší kousek Itálie přímo do vaší kuchyně. Připravte se na pochoutku, která oslní každého milovníka dobrého jídla!
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 800 g rajčat (můžou být i z konzervy)
- 2 lžičky sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 svazek čerstvé bazalky, jemně nasekané
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíce cukru (volitelné)
Postup
- Na středním ohni rozehřejte v hrnci olivový olej.
- Přidejte nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět, asi 5 minut.
- Vmíchejte prolisovaný česnek a krátce restujte, jen aby se uvolnila jeho aroma, asi 1 minutu.
- Přidejte rajčata, oregano a tymián. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a duste na mírném ohni, občas promíchejte.
- Po 20 minutách dustění přidejte nasekanou bazalku, osolte, opepřete a případně doslaďte cukrem podle chuti.
- Pokud preferujete hladkou omáčku, můžete ji na konci přeblenďovat ponorným mixérem. Pokud máte raději kousky rajčat, omáčku nechte ve stávajícím stavu.
- Vařte, dokud omáčka není dostatečně zhoustlá, zpravidla dalších 10 až 15 minut.
- Chuť omáčky na závěr dochuťte podle potřeby další solí, pepřem nebo cukrem.
- Podávejte teplou omáčku s vašimi oblíbenými těstovinami nebo jako základ pro jiná jídla.




