5. 9. 2025
Autor: Michal Němeček

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo asijské kuchyně s naším receptem na dušené hovězí s japonským omáčením! Toto lahodné a jednoduché jídlo kombinuje jemné hovězí maso s bohatou a aromatickou omáčkou, která osloví každého milovníka dobrého jídla. Recept je ideální pro speciální příležitosti nebo jako komfortní jídlo pro chladné dny. Navštivte naši stránku pro podrobný návod k přípravě, seznam ingrediencí a tipy, jak dosáhnout dokonalé chuti a textury. Vychutnejte si exotické chutě přímo u vás doma!
Suroviny
- 500 g hovězího masa (např. plec nebo krk)
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce mirinu
- 2 lžíce sake
- 1 lžička cukru
- 250 ml hovězího vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
- Sezamová semínka na posypání
- Několik listů čerstvého koriandru pro ozdobu
Postup
- Maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Osolte a opepřete.
- V hluboké pánvi rozehřejte olej a maso ze všech stran krátce opečte, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Přidejte nasekanou cibuli a česnek, smažte, dokud nezměknou.
- Přilijte sójovou omáčku, mirin, sake a posypte cukrem. Dobře promíchejte.
- Přidejte hovězí vývar a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu a nechte pomalu dusit pod pokličkou asi 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nebude měkké a omáčka se nezredukuje.
- Hotové jídlo posypte sezamovými semínky a čerstvými listy koriandru.
- Podávejte s rýží nebo čerstvým pečivem.




