22. 11. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo tradiční kuchyně s tímto lahodným receptem na dušené hovězí s rajčaty a bazalkou! Kombinace jemného hovězího masa, šťavnatých rajčat a čerstvé bazalky vytváří dokonalou harmonii chutí. Tento recept je nejen chutný, ale i snadno připravitelný, což ho činí ideální volbou pro rodinný oběd nebo večeři. Navíc, hovězí maso dodává tělu potřebné bílkoviny, zatímco rajčata zase vitaminy. Nečekejte a vyzkoušejte tento skvělý recept na dušené hovězí s rajčaty a bazalkou, který osloví každého milovníka dobrého jídla!
Suroviny
- 500 g hovězího masa (např. plec nebo zadní)
- 300 g rajčat, nakrájených na kousky nebo plechovka krájených rajčat
- 2 stroužky česneku, nadrobno nasekané
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 hrst čerstvé bazalky, nasekané
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a krátce osmažte.
- Přidejte nakrájené hovězí maso a opečte ho ze všech stran dohněda.
- Přidáte nakrájená rajčata, promíchejte a přivedete k varu. Snížte teplotu a nechte dusit pod pokličkou asi 1,5 hodiny, dokud není maso měkké.
- Chvíli před dokončením vaření přidejte nasekanou bazalku, sůl a pepř. Dobře promíchejte a ještě chvíli povařte.
- Podávejte s vařenou rýží nebo těstovinami.




