9. 12. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objavte autentický egyptský recept na ful medames, oblíbený pokrm z vařených bobů. Připravte si tuto výživnou a chutnou snídani podle tradičního receptu. Naučíme vás, jak bobovou směs ochutit cibulí, česnekem a bylinkami a podávat s čerstvým chlebem. Ideální jídlo pro každého, kdo hledá zdravé a sytící vegetariánské jídlo. Klikněte pro recept a inspirujte se egyptskou kuchyní!
Suroviny
- 400 g konzervovaných bobů (ful medames)
- 2 stroužky česneku, nasekané
- Šťáva z 1 velkého citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule, jemně nakrájená
- 1 rajče, nakrájené na malé kousky
- Pár větviček čerstvého koriandru, nasekaného
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a černý pepř podle chuti
- 1 malá ředkvička, nakrájená na tenké plátky pro garnýž (volitelné)
Postup
- Bobové konzervy otevřete, sceďte přebytečnou vodu, ale trochu vody nechte.
- Přidejte do hrnce boby, rozmačkané česnek, kumín a trochu vody z konzervy.
- Ohřívejte na mírném ohni a důkladně promíchejte.
- Po 5 minutách vaření přidejte k bobům citronovou šťávu, olivový olej, nakrájenou cibuli, rajče a koriandr.
- Čekejte, dokud směs neprohřeje, ale nevařte příliš dlouho, aby zelenina zůstala šťavnatá.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a černým pepřem.
- Servejte teplé s nakrájeným chlebem na straně.
- Garnýrujte ředkvičkami pro lepší vzhled a chutě.




