2. 11. 2025
Autor: Gabriela Smolková
Egyptské falafelové kuličky s tahini
zdroj: Recepty 24/7

Objevte chutné egyptské falafelové kuličky s tahini! Tento tradiční recept kombinuje křupavé falafely z bobů a bylinek s hladkou tahini omáčkou. Ideální pro vegetariány, plné proteinů a chuti. Naučte se krok za krokem, jak připravit tuto oblíbenou středomořskou pochoutku doma. Vyrazte na kulinářskou cestu do Egypta s naším jednoduchým a výživným receptem, který si zamilujete na první kousnutí!

Suroviny

  • 250 g loupaných sušených bobů (namočených přes noc)
  • 1 malá cibule, nahrubo nakrájená
  • 3 stroužky česneku, nahrubo nakrájené
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 čajové lžičky kajenského pepře (volitelně)
  • Olej na smažení

Postup

  1. Oceděte namočené boby a dejte je do mixéru spolu s cibulí, česnekem, koriandrem a petrželkou.
  2. Mixujte, dokud směs není jemná, ale ne hladká. Je potřeba, aby zůstalo trochu textury.
  3. Přesuňte směs do misky a přidejte mletý kmín, sůl, mletý koriandr, černý pepř a kajenský pepř.
  4. Dobře promíchejte a nechte směs odpočívat v chladničce po dobu 1 hodiny.
  5. Tvarujte směs do malých kuliček nebo placiček.
  6. V hluboké pánvi rozehřejte dostatek oleje pro smažení.
  7. Smažte falafelové kuličky po několika kusech, dokud nejsou z obou stran zlatavě hnědé a křupavé, což trvá asi 4-6 minut.
  8. Odeberte kuličky z oleje a nechte je okapat na papírových ručnících.
  9. Podávejte teplé s tahini dipem nebo v pita chlebu s dalšími zeleninovými přílohami.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *