27. 8. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo egyptské kuchyně s naším receptem na tradiční fazolové placky Ful Medames. Tyto placky jsou vyrobeny z vařených bobových fazolí a jsou ochuceny aromatickou směsí česneku, kmínu a citronové šťávy, což jim dodává nezapomenutelnou chuť. Ful Medames se tradičně podává s čerstvým pita chlebem a nabízí skvělou možnost pro vegetariánský oběd nebo večeři. V našem návodu krok za krokem se dozvíte, jak tuto oblíbenou pochoutku snadno připravit doma. Vyzkoušejte tento zdravý a výživný recept a přeneste trochu Egypta na svůj stůl!
Suroviny
- 2 plechovky fazolí fava
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
- Šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Na ozdobu: nakrájená červená cibule, čerstvý petržel nebo koriandr, nasekané zelené chilli
Postup
- Fazolí fava nejdříve scedíme a propláchneme pod studenou vodou.
- Fazole spolu s nakrájenou cibulí, česnekem, olivovým olejem, mletým kmínem, solí a pepřem vložíme do velké mísy.
- Použijeme mixér nebo šťouchadlo na brambory a rozmačkáme ingredience na hladkou nebo hrubější pastu, podle preferované konzistence.
- Přidáme citronovou šťávu a dobře promícháme.
- Ochucenou fazolovou směs rozdělíme na menší kousky a formujeme placky.
- Placky pečeme na rozpálené pánvi, používáme trochu oleje, dokud nebudou z obou stran zlatavě hnědé a křupavé.
- Hotové placky servírujeme s nakrájenou červenou cibulí, nasekaným petrželem/koriandrem a chilli.




