26. 10. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo egyptské kuchyně s naším receptem na Fuul Medames! Tento tradiční egyptský pokrm přináší bohaté chutě díky kombinaci vařených bobů, česneku, citronu a bylinek. Fuul Medames, oblíbené jako snídaňové jídlo, je nejen chutné, ale i výživné a sycené. Sledujte náš jednoduchý návod krok za krokem a uvařte si autentické egyptské fuul medames doma. Ideální pro vegetariány a milovníky zdravých jídel. Vyzkoušejte a nechte se okouzlit vůněmi Orientu!
Suroviny
- 500 g suchých bobových fazolí
- 1 lžíčka jedlé sody (volitelné)
- 1 středně velká cibule, na čtvrtky
- 5 stroužků česneku, celé, neoloupané
- 1 lžička kumínu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Olivový olej
- Šťáva z 1 velkého citronu
- Freshly chopped parsley (čerstvě nasekaná petržel)
- Případně chilli papričky pro dochucení
Postup
- Fazole namočte na noc do velké mísy s vodou, aby byly zcela pokryty, přidáte jedlou sodu (to pomáhá zkrátit čas vaření a zjemnit fazole).
- Na další den vodu slijte a fazole opláchněte.
- Převeďte fazole do velkého hrnce a přidejte čistou vodu, aby byly fazole pokryty. Přidejte čtvrtky cibule, česnek, kumín a trochu soli.
- Vařte na mírném ohni s částečně zakrytým pokličkou, občas promíchávejte, dokud nejsou fazole měkké a rozpadající se, což může trvat až 4 hodiny; přidejte vodu, pokud je to zapotřebí, aby fazole nevyschly.
- Jakmile jsou fazole měkké, ochutnejte a případně dosolte. Rozmačkejte některé z bobů proti straně hrnce vařečkou k dosažení příjemného „pasta“ efektu.
- Směs odstavte z ohně a vmíchejte olivový olej a citronovou šťávu.
- Serve hot, garnished with fresh parsley and optionally chili peppers, accompanied by warm flatbread.




