26. 10. 2025
Autor: Gabriela Smolková
Egyptské fuul medames
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo egyptské kuchyně s naším receptem na Fuul Medames! Tento tradiční egyptský pokrm přináší bohaté chutě díky kombinaci vařených bobů, česneku, citronu a bylinek. Fuul Medames, oblíbené jako snídaňové jídlo, je nejen chutné, ale i výživné a sycené. Sledujte náš jednoduchý návod krok za krokem a uvařte si autentické egyptské fuul medames doma. Ideální pro vegetariány a milovníky zdravých jídel. Vyzkoušejte a nechte se okouzlit vůněmi Orientu!

Suroviny

  • 500 g suchých bobových fazolí
  • 1 lžíčka jedlé sody (volitelné)
  • 1 středně velká cibule, na čtvrtky
  • 5 stroužků česneku, celé, neoloupané
  • 1 lžička kumínu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Olivový olej
  • Šťáva z 1 velkého citronu
  • Freshly chopped parsley (čerstvě nasekaná petržel)
  • Případně chilli papričky pro dochucení

Postup

  1. Fazole namočte na noc do velké mísy s vodou, aby byly zcela pokryty, přidáte jedlou sodu (to pomáhá zkrátit čas vaření a zjemnit fazole).
  2. Na další den vodu slijte a fazole opláchněte.
  3. Převeďte fazole do velkého hrnce a přidejte čistou vodu, aby byly fazole pokryty. Přidejte čtvrtky cibule, česnek, kumín a trochu soli.
  4. Vařte na mírném ohni s částečně zakrytým pokličkou, občas promíchávejte, dokud nejsou fazole měkké a rozpadající se, což může trvat až 4 hodiny; přidejte vodu, pokud je to zapotřebí, aby fazole nevyschly.
  5. Jakmile jsou fazole měkké, ochutnejte a případně dosolte. Rozmačkejte některé z bobů proti straně hrnce vařečkou k dosažení příjemného „pasta“ efektu.
  6. Směs odstavte z ohně a vmíchejte olivový olej a citronovou šťávu.
  7. Serve hot, garnished with fresh parsley and optionally chili peppers, accompanied by warm flatbread.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *