8. 9. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objavte chutě Orientu s tradičním egyptským receptem na molokheya s kuřetem! Molokheya je aromatická polévka připravená z listů juty egyptské, které jsou známé svými zdravotními přínosy. V našem receptu se k nim přidává křehké kuřecí maso, česnek a voňavé koření, což vytváří perfektně vyvážené jídlo plné chuti. Tento jednoduchý a zdravý recept je ideální volbou pro každodenní vaření. Připravte si kus Egypta přímo ve vaší kuchyni a ponořte se do světa exotických chutí a aromat!
Suroviny
- 1 kg kuřecích částí (stehna, prsa apod.)
- 250 g sušeného nebo 400 g čerstvého listí molokheyi
- 2-3 lžíce sušeného koriandru
- 2 velké cibule, nakrájené na kousky
- 6 stroužků česneku, jemně nasekaného
- 2 lžíce másla nebo ghee
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Brokolice podle chuti (volitelné)
- 1 l vody nebo kuřecího vývaru
Postup
- V velkém hrnci na středním ohni rozehřejte máslo nebo ghee.
- Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte, dokud nejsou zlatavé.
- Přidejte kuřecí díly a osolte a opepřete. Opečte kuře ze všech stran, dokud lehce nezhnědne.
- Zalijte vodou nebo vývarem tak, aby byla kuřecí díla téměř pokryta. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte pomalu vařit asi 20-30 minut, dokud kuře není téměř uvařené.
- Přidejte molokheyu a sušený koriandr, promíchejte a vařte dalších 10-15 minut. Pokud používáte čerstvou molokheyu, může to trvat déle, než změkne.
- Podle chuti dolaďte solí a pepřem. Přidejte brokolici, pokud ji používáte, a vařte dalších 5 minut, nebo dokud není zelenina měkká.
- Podávejte horké, ideálně s chlebem nebo rýží, aby se mohly vychutnat šťávy.




