Objavte dokonalý recept na grilovaný steak s bramborami, který oslní vaše chuťové pohárky. Naučte se, jak správně připravit steak, aby byl dokonale křehký a šťavnatý. Užijte si krok za krokem průvodce se spoustou tipů pro grilování. Doprovodný recept na křupavé pečené brambory se stane skvělým doplňkem k vašemu steaků. Perfektně se hodí pro rodinné večeře nebo jako luxusní oběd s přáteli. Klikněte a získejte recept na nezapomenutelný kulinářský zážitek!
Suroviny
- 1 vysoký steak (např. ribeye nebo sirloin), cca 300-400 g
- 4 střední brambory
- 2 lžičky olivového oleje
- Soľ a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky (např. rozmarýn nebo tymián, volitelně)
Postup
- Předehřejte gril na vysokou teplotu.
- Brambory důkladně omyjte a nakrájejte na čtvrtky nebo osminky, podle velikosti. Osolte je, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Můžete přidat i nasekané bylinky, pokud používáte.
- Brambory dejte na gril nebo do grilovacího koše a grilujte, dokud nejsou křupavé a zlaté, asi 20-25 minut. Občas je promíchejte pro rovnoměrné propečení.
- Mezitím steak osolte a opepřete z obou stran. Nechte steak odpočívat při pokojové teplotě asi 10-15 minut před grilováním.
- Steak grilujte na vysoce předehřátém grilu. Doba grilování závisí na tloušťce steaku a požadovaném stupni propečení: pro medium rare, grilujte asi 4-5 minut z každé strany, pro well-done delší dobu.
- Grilovaný steak nechte odpočívat alespoň 5 minut před podáváním. To pomůže šťávě z steaku, aby se rovnoměrně rozložila a steak zůstal šťavnatý.
- Podávejte steak s grilovanými bramborami a případně zeleninovým salátem nebo grilovanou zeleninou.




