22. 10. 2025
Autor: Tomáš Zelený

zdroj: Recepty 24/7
Gulab jamun je lahodný indický dezert, který je oblíbený pro svou sladkost a jemnou chuť. Tyto malé kuličky jsou vyrobeny z tvarohového těsta, smažené v horkém oleji a následně namočené v aromatičně sladkém sirupu s růžovou vůní. Tento tradiční dezert je ideální jako zakončení každé indické hostiny nebo pro oslavu různých příležitostí. Sledujte recept na gulab jamun a připravte si ho i vy doma!
Suroviny
- 200g mletého sušeného mléka (khoya)
- 50g mouky
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce jogurtu
- 1 lžička másla
- 1 1/2 šálku cukru
- 1 šálek vody
- 1 lžička růžové vody nebo esence růže
- olej na smažení
Postup
- Smíchejte mleté sušené mléko, mouku a jedlou sodu v misce.
- Přidejte jogurt a máslo a hněte těsto. Mělo by být hladké a pružné.
- Vytvarujte malé kuličky z těsta. Velikost by měla být přibližně jako vlašský ořech.
- Na pánvi zahřejte olej a smažte kuličky gulab jamun do zlatova na středním ohni.
- V jiném hrnci smíchejte cukr a vodu a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, dokud se nevytvoří sirup.
- Přidejte růžovou vodu nebo esenci růže do sirupu.
- Po uvaření kuliček vložte je do horkého sirupu a nechte je nasáknout alespoň 30 minut.
- Gulab jamun je hotový, můžete jej podávat teplý nebo studený. Dobrou chuť!




