22. 10. 2025
Autor: Tomáš Zelený
Gulab jamun – sladký dezert
zdroj: Recepty 24/7

Gulab jamun je lahodný indický dezert, který je oblíbený pro svou sladkost a jemnou chuť. Tyto malé kuličky jsou vyrobeny z tvarohového těsta, smažené v horkém oleji a následně namočené v aromatičně sladkém sirupu s růžovou vůní. Tento tradiční dezert je ideální jako zakončení každé indické hostiny nebo pro oslavu různých příležitostí. Sledujte recept na gulab jamun a připravte si ho i vy doma!

Suroviny

  • 200g mletého sušeného mléka (khoya)
  • 50g mouky
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1 lžička másla
  • 1 1/2 šálku cukru
  • 1 šálek vody
  • 1 lžička růžové vody nebo esence růže
  • olej na smažení

Postup

  1. Smíchejte mleté sušené mléko, mouku a jedlou sodu v misce.
  2. Přidejte jogurt a máslo a hněte těsto. Mělo by být hladké a pružné.
  3. Vytvarujte malé kuličky z těsta. Velikost by měla být přibližně jako vlašský ořech.
  4. Na pánvi zahřejte olej a smažte kuličky gulab jamun do zlatova na středním ohni.
  5. V jiném hrnci smíchejte cukr a vodu a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, dokud se nevytvoří sirup.
  6. Přidejte růžovou vodu nebo esenci růže do sirupu.
  7. Po uvaření kuliček vložte je do horkého sirupu a nechte je nasáknout alespoň 30 minut.
  8. Gulab jamun je hotový, můžete jej podávat teplý nebo studený. Dobrou chuť!

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *