25. 12. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo dokonalého houbového rizota s bylinkami díky našemu jednoduchému kuchařskému návodu! Tento recept vás provede přípravou lahodného a krémového rizota plného čerstvých hub a aromatických bylinek. Perfektní volba pro každého milovníka italské kuchyně, který hledá zdravou a chutnou večeři. Připravte si toto bohatě ochucené a esteticky přitažlivé jídlo, které je ideální pro rodinné večeře či jako sofistikované jídlo pro vaše hosty. Nečekaně jednoduché, rychlé a absolutně dechberoucí!
Suroviny
- 300 g rýže arborio
- 500 g čerstvých hub (např. žampiony, shitake)
- 1 velká cibule, nakrájená
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 800 ml zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 50 g parmazánu, nastrouhaného
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Směs čerstvých bylinek (např. petržel, tymián, bazalka), nasekaných
Postup
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek a huby, které jste předem očistili a nakrájeli na plátky. Restujte, dokud se z houbové směsi neodpaří veškerá voda.
- Přisypete rýži a nechte ji asi dvě minuty opékat, ať se krásně obalí tukem a začne mírně sklovatět.
- Zalijte bílým vínem a nechte ho zcela vypařit.
- Postupně přilévejte horký zeleninový vývar (ideálně po 200 ml) a míchejte, dokud rýže vše neabsorbuje. Opakujte tento krok, dokud není rýže měkká, ale stále kusá na skus.
- Když je rýže hotová, vmíchejte máslo a nastrouhaný parmazán a nakonec bylinky. Osolte a opepřete dle chuti.
- Podávejte ihned, posypané dalšími bylinkami a případně s dalším parmazánem.




