25. 12. 2025
Autor: Jakub Hrdina
Houbové rizoto s bylinkami
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo dokonalého houbového rizota s bylinkami díky našemu jednoduchému kuchařskému návodu! Tento recept vás provede přípravou lahodného a krémového rizota plného čerstvých hub a aromatických bylinek. Perfektní volba pro každého milovníka italské kuchyně, který hledá zdravou a chutnou večeři. Připravte si toto bohatě ochucené a esteticky přitažlivé jídlo, které je ideální pro rodinné večeře či jako sofistikované jídlo pro vaše hosty. Nečekaně jednoduché, rychlé a absolutně dechberoucí!

Suroviny

  • 300 g rýže arborio
  • 500 g čerstvých hub (např. žampiony, shitake)
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 50 g parmazánu, nastrouhaného
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Směs čerstvých bylinek (např. petržel, tymián, bazalka), nasekaných

Postup

  1. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte dozlatova.
  2. Přidejte nasekaný česnek a huby, které jste předem očistili a nakrájeli na plátky. Restujte, dokud se z houbové směsi neodpaří veškerá voda.
  3. Přisypete rýži a nechte ji asi dvě minuty opékat, ať se krásně obalí tukem a začne mírně sklovatět.
  4. Zalijte bílým vínem a nechte ho zcela vypařit.
  5. Postupně přilévejte horký zeleninový vývar (ideálně po 200 ml) a míchejte, dokud rýže vše neabsorbuje. Opakujte tento krok, dokud není rýže měkká, ale stále kusá na skus.
  6. Když je rýže hotová, vmíchejte máslo a nastrouhaný parmazán a nakonec bylinky. Osolte a opepřete dle chuti.
  7. Podávejte ihned, posypané dalšími bylinkami a případně s dalším parmazánem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *