7. 11. 2025
Autor: Jakub Hrdina

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo italské kuchyně s naším receptem na houbové rizoto s parmazánem! Toto bohaté a krémové rizoto, plné aromatických hub a syrového parmazánu, je ideální volbou pro elegantní večeři nebo pohodový rodinný oběd. Přečtěte si jednoduchý postup a tipy, jak dosáhnout dokonalého krémového rizota. Užijte si lahodnou chuť a texturu tohoto tradičního italského jídla. Idealní recept pro milovníky hub a sýra!
Suroviny
- 250 g rýže Arborio
- 500 g čerstvých hub (např. šampiňony, hlívy)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g parmazánu
- 800 ml zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 50 g másla
- Olivový olej
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky pro ozdobu (např. petržel, tymián)
Postup
- Nakrájejte cibuli a česnek na jemno. Houby očistěte a nakrájejte na plátky.
- Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte dozlatova.
- Přidáte nakrájené houby a česnek, osmažte, dokud nezměknou a nepustí šťávu.
- Přidejte rýži a míchejte, dokud nezačne být průhledná. Zalijte bílým vínem a vařte, dokud se alkohol nevyvaří.
- Postupně přilévejte horký zeleninový vývar. Přidávejte vývar po částech a pokaždé počkejte, dokud rýže neabsorbuje tekutinu, než přidáte další. Celkově vařte asi 18-20 minut, rýže by měla být ‚al dente‘ – měkká, ale ještě s trochou kousavosti.
- Když je rýže skoro hotová, přidejte máslo a nastrouhaný parmazán. Dobře promíchejte, dochuťte solí a pepřem.
- Rizoto servírujte teplé, posypte čerstvými bylinkami a případně ozdobte dalšími plátky parmazánu.




