7. 11. 2025
Autor: Jakub Hrdina
Houbové rizoto s parmazánem
zdroj: Recepty 24/7

Objevte kouzlo italské kuchyně s naším receptem na houbové rizoto s parmazánem! Toto bohaté a krémové rizoto, plné aromatických hub a syrového parmazánu, je ideální volbou pro elegantní večeři nebo pohodový rodinný oběd. Přečtěte si jednoduchý postup a tipy, jak dosáhnout dokonalého krémového rizota. Užijte si lahodnou chuť a texturu tohoto tradičního italského jídla. Idealní recept pro milovníky hub a sýra!

Suroviny

  • 250 g rýže Arborio
  • 500 g čerstvých hub (např. šampiňony, hlívy)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g parmazánu
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 50 g másla
  • Olivový olej
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Čerstvé bylinky pro ozdobu (např. petržel, tymián)

Postup

  1. Nakrájejte cibuli a česnek na jemno. Houby očistěte a nakrájejte na plátky.
  2. Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte dozlatova.
  3. Přidáte nakrájené houby a česnek, osmažte, dokud nezměknou a nepustí šťávu.
  4. Přidejte rýži a míchejte, dokud nezačne být průhledná. Zalijte bílým vínem a vařte, dokud se alkohol nevyvaří.
  5. Postupně přilévejte horký zeleninový vývar. Přidávejte vývar po částech a pokaždé počkejte, dokud rýže neabsorbuje tekutinu, než přidáte další. Celkově vařte asi 18-20 minut, rýže by měla být ‚al dente‘ – měkká, ale ještě s trochou kousavosti.
  6. Když je rýže skoro hotová, přidejte máslo a nastrouhaný parmazán. Dobře promíchejte, dochuťte solí a pepřem.
  7. Rizoto servírujte teplé, posypte čerstvými bylinkami a případně ozdobte dalšími plátky parmazánu.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *