8. 9. 2025
Autor: Veronika Seidlová

zdroj: Recepty 24/7
Houbový guláš s lečem je výborná a sýtá chuťová kombinace, která potěší každého milovníka houb. Recept je snadný a rychlý, ideální na chladné podzimní dny. Podávejte s kouskem chleba nebo bramborami a pochutnávejte si na lahodné domácí pochoutce.
Suroviny
- 500g čerstvých hub (např. žampióny, suchožrouti)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sladké papriky
- 200g leča
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce octa
- sůl, pepř, kmín, majoránka
- vařené brambory nebo houskový knedlík k podávání
Postup
- Na oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidáme na plátky nakrájené houby a dusíme, dokud neztmavnou.
- Přidáme hladkou mouku a promícháme.
- Osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku, kmín a majoránku.
- Přidáme na kostičky nakrájené lečo, zalijeme vodou a dusíme doměkka.
- Přidáme rajčatový protlak, ocet a dochutíme podle chuti.
- Podáváme s vařenými brambory nebo houskovým knedlíkem.




