2. 4. 2024
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Hovězí Bourguignon s červeným vínem – klasická francouzská pochoutka, která vám rozhodně zvedne náladu! V tomto receptu si připravíte šťavnaté a lahodné hovězí maso dusené ve víně s aromatičními bylinkami a zeleninou. Nechte se unést tímto luxusním pokrmem plným chutí a vůní. Navíc se tento recept skvěle hodí pro přípravu předem, takže si můžete užít společnost svých hostů bez zbytečného stresu. Zkuste ho ještě dnes a udělejte si radost!
Suroviny
- 800 g hovězího masa na guláš
- 100 g slaniny
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml červeného vína
- 400 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
- sůl, pepř
- olej na smažení
Postup
- Na pánvi osmahneme na kostky nakrájenou slaninu, cibuli a česnek.
- Poté přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a opékáme, dokud není maso zezlátlé.
- Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a dusíme dalších pár minut.
- Přidáme hladkou mouku a za stálého míchání podlijeme červeným vínem a vývarem.
- Přidáme rajčatový protlak, tymián a rozmarýn a dochutíme solí a pepřem.
- Přiklopíme poklicí a dusíme na mírném ohni asi hodinu a půl, nebo dokud není maso měkké. Pokud je omáčka příliš řídká, můžeme ji zhoupat trochou převařené hladké mouky s vodou.
- Hovězí Bourguignon podáváme s vařenými brambory nebo třeba s domácími knedlíky.




