20. 9. 2025
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Hovězí bourguignon s houbami a vínem je lahodné francouzské jedle plné bohatých chutí. Tento recept kombinuje něžné hovězí maso s aromatickými houbami a dochucuje se lahodným vínem. Zkuste si připravit tuto lahodnou pochoutku a překvapte své chuťové buňky!
Suroviny
- 1 kg hovězího masa na guláš
- 200 g žampionů
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 400 ml červeného vína
- 400 ml hovězího vývaru
- 1 bobkový list
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička rozmarýnu
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Postup
- Na pánvi si osmažíme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidáme na kostičky nakrájené hovězí maso a restujeme, dokud maso nezezlátne ze všech stran.
- Přisypeme na kolečka nakrájené žampiony a na nudličky nakrájené mrkve. Promícháme.
- Přilijeme rajčatový protlak, víno a vývar. Promícháme a necháme vařit asi 2 hodiny pod pokličkou na mírném ohni.
- Přidáme bobkový list, tymián, rozmarýn, sůl a pepř podle chuti a necháme provařit dalších 30 minut.
- Bourguignon podáváme s domácími těstovinami nebo bramborovou kaší.




