17. 8. 2025
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Hovězí Bourguignon s hříbkami je lahodné francouzské jídlo, které potěší nejen milovníky hovězího masa, ale i fanoušky aromatických hub. Vyzkoušejte tento recept a užijte si bohaté chutě a vůně tohoto pokrmu, který se skvěle hodí ke speciálním příležitostem i jako nedělní oběd pro rodinu. S chutí!
Suroviny
- 500g hovězí kýta
- 200g hříbků
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 mrkve
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce mouky
- 500ml vývaru
- 250ml červeného vína
- sůl, pepř, tymián, bobkový list
Postup
- Kýtu nakrájejte na menší kousky a osušte ubrouskem.
- Hříbky očistěte a nakrájejte na plátky, cibuli, česnek a mrkev nakrájejte na drobné kostičky.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm kýtu dozlatova. Vyndejte ji z pánve a vložte do ní cibuli, česnek, mrkev a hříbky. Orestujte je dozlatova.
- Přidejte do zeleniny mouku a dobře promíchejte. Postupně přilévejte vývar a víno, aby vznikla omáčka. Přidejte kousek bobkového listu a pár větviček tymiánu.
- Vraťte do omáčky osmaženou kýtu a nechte vařit na mírném ohni asi 2 hodiny, nebo dokud maso není měkké.
- Na závěr ochutnejte omáčku solí a pepřem a podávejte s noky nebo chlebem.




