21. 4. 2024
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Hovězí Bourguignon s knedlíkem je klasický francouzský recept, který si zamilujete. Lahodné maso dusené ve víně s kořením a zeleninou a servírované s šťavnatým knedlíkem je skvělou volbou pro rodinnou večeři nebo slavnostní příležitost. Vyzkoušejte tento vynikající recept a učiňte si radost i svým nejbližším!
Suroviny
- 600 g hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 200 g slaniny
- 300 ml červeného vína
- 400 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 4 bobkové listy
- sůl, pepř, tymián, petržel na dochucení
- olej na smažení
Postup
- Nejprve si připravíme suroviny – nakrájíme hovězí maso na menší kousky, cibuli a česnek nasekáme najemno, mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka a slaninu nakrájíme na kostičky.
- V rendlíku rozehřejeme olej a osmažíme na něm nakrájenou cibuli, česnek a hovězí maso, dokud maso nezezlátne ze všech stran.
- Přidáme nakrájenou slaninu a osmažíme společně s masem dozlatova.
- Přilijeme červené víno a necháme vařit, dokud alkohol z vina nevypaří.
- Poté přidáme nakrájenou mrkev, rajčatový protlak, bobkový list, tymián, petržel a zalijeme hovězím vývarem.
- Přiklopíme rendlík poklicí a necháme vařit na mírném ohni cca 2 hodiny, dokud se maso nezměkne a omáčka nezhoustne.
- Případně dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Hovězí Bourguignon podáváme s knedlíkem a můžeme ozdobit čerstvou petrželkou.




