2. 9. 2025
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Hovězí Bourguignon sosem je bohaté a lahodné francouzské jídlo, které vás okouzlí svou chutí a vůní. Tento recept kombinuje kvalitní hovězí maso s aromatickými bylinkami a zeleninou, vše zalité lahodnou bourguignonskou omáčkou. Vyzkoušejte tento luxusní pokrm a ukažte svým blízkým, že se dokážete postarat o něco speciálního.
Suroviny
- 600 g hovězího masa na guláš
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 g slaniny
- 2 mrkve
- 2 hrsti žampionů
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce hladké mouky
- červené víno
- sůl, pepř, bobkový list, tymián
- olivový olej
Postup
- Maso nakrájejte na menší kousky a osolte a opepřete.
- Na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm nakrájenou slaninu. Pak přidejte maso a restujte ho z každé strany dozlatova. Maso vyndejte z pánve a dejte stranou.
- V pánvi osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli a třený česnek. Přidejte nakrájenou mrkev a žampiony a restujte, dokud zelenina nezjemní.
- Přisypte lžíci hladké mouky a za stálého míchání zpražte, dokud nezmění barvu. Poté vmíchejte rajský protlak a zalijte červeným vínem.
- Přidejte zpět maso a zalijte vývarem tak, aby maso bylo téměř ponořené. Vložte bobkový list a tymián a nechte vařit na mírném ohni do měkka.
- Po uvaření ochutnejte omáčku a dochuťte podle potřeby. Servírujte s čerstvým pečivem nebo těstovinami.




