15. 4. 2024
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Hovězí Bourguignonne s brambory je lahodné francouzské jídlo, které si zamilujete! Tento recept kombinuje kousky hovězího masa dusené v červeném víně s aromatickými bylinkami a zeleninou, podávané s lahodnými brambory. Vyzkoušejte tento bohatý a chutný pokrm, který zaručeně potěší vaše chuťové buňky. Sledujte náš jednoduchý recept a vařte jako profesionál!
Suroviny
- 600g hovězího masa na guláš
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 100g slaniny
- 200g žampiónů
- 400ml červeného vína
- 400ml vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- sůl, pepř, tymián
- olej na smažení
- brambory na přílohu
Postup
- Hovězí maso nakrájejte na menší kousky a osušte utřením papírovým ubrouskem.
- Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, mrkev na kolečka, slaninu a žampióny na plátky.
- Na oleji osmahněte hovězí maso dozlatova, přidejte cibuli a česnek a restujte do změknutí.
- Přidejte nakrájenou slaninu a orestujte. Přidejte žampióny a restujte do zarumění.
- Zalijte červeným vínem, vývarem a přidejte bobkové listy, rajčatový protlak, tymián a koření podle chuti.
- Vše vařte na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud maso není měkké a omáčka zhoustne.
- V mezičase uvařte brambory na přílohu.
- Hotové hovězí bourguignonne podávejte s uvařenými brambory a posypané čerstvým tymiánem.




