30. 5. 2024
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
S lahodným hovězím burgundským boeuf bourguignon receptem si připravíte klasické francouzské jídlo plné chutí a vůní. Inspirujte se a vytvořte si skvělou večeři plnou bohatých chutí. Naučte se přípravu jednoduchým způsobem a bavte se u stolu se svými blízkými.
Suroviny
- 600 g hovězího masa
- 200 g slaniny
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 250 g žampiónů
- 1 lahev suchého červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř, tymián, bobkový list
- olej na smažení
Postup
- Nejprve si nakrájejte hovězí maso na menší kousky a osušte je papírovým ubrouskem.
- Na pánvi osmažte nakrájenou slaninu do křupava, poté ji vyndejte a odložte stranou.
- V téže pánvi osmažte na oleji nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a žampióny, dokud nezezlhnou.
- Přidejte osmažené hovězí maso a zalijte červeným vínem a hovězím vývarem.
- Přidejte také rajčatový protlak, tymián, bobkový list a osolte a opepřete podle chuti.
- V hrnci si připravte jíšku z oleje a hladké mouky a vmíchejte ji do směsi s masem. Vařte na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud maso není měkké.
- Smaženou slaninu můžete přidat k jídlu zpět asi 30 minut před koncem vaření.
- Na závěr dochuťte jídlo další sůlí a pepřem, podávejte s čerstvým pečivem nebo vařenými brambory.




