26. 11. 2025
Autor: Ivana Černá

zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo tradiční české kuchyně s naším receptem na hovězí pečeně s bramborovým knedlíkem. Tento klasický pokrm spojuje úžasně měkkou a šťavnatou hovězí pečeni s nadýchanými a jemnými bramborovými knedlíky. Naučte se, jak správně připravit hovězí maso k dosažení dokonalé chuti a konzistence, a jaké ingredience potřebujete pro křehké bramborové knedlíky. Ideální vybraný recept pro nedělní oběd s rodinou nebo přátele. Navštivte naši stránku pro kompletní postup, tipy na servírování a varianty tohoto oblíbeného českého jídla. Připravte se na to, že tato hovězí pečeně se stane novým miláčkem vašeho jídelníčku!
Suroviny
- 1 kg hovězího masa (např. kližka nebo roštěná)
- 2 lžíce sádla
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 1 petržel
- 1 kousek celeru
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- Sůl dle chuti
- Na knedlík:
- 500 g brambor
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- Sůl
Postup
- Maso důkladně očistěte a osušte. Osolte ho a opepřete z obou stran.
- V hlubší pekáči rozehřejte sádlo a maso z obou stran krátce opečte, dokud nezíská zlatavou kůrčičku.
- Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájené mrkve, petržel a celer. Vše krátce orestujte, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte bobkové listy, pepř, nové koření a zalijte vodou tak, aby bylo maso skoro ponořené. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 2 až 2,5 hodiny, dokud není maso měkké.
- Během pečení maso občas obráťte a podlévejte výpekem.
- Pro knedlík uvařte brambory ve slupce, oloupejte je a nastrouhejte. Smíchejte s moukou, vejcem a solí a vytvořte těsto.
- Z těsta vytvarujte válečky, které vložte do vroucí vody a vařte asi 20 minut.
- Uvařené knedlíky vyjměte, nakrájejte na plátky a podávejte s masem a zeleninou z pečení.




