24. 8. 2025
Autor: Roman Žák

zdroj: Recepty 24/7
Hovězí po burgundsku je klasický francouzský recept, který okouzlí svou bohatou chutí a lahodnou omáčkou. V tomto receptu se hovězí maso dusí společně s kořením, červeným vínem a zeleninou, což vytváří skvělou kombinaci chutí. Vyzkoušejte tento lahodný pokrm a nadchněte své chuťové buňky!
Suroviny
- 600 g hovězího masa (plec nebo hýba)
- 200 g slaniny
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- čerstvý tymián
- čerstvý petržel
- 400 ml červeného vína
- 400 ml hovězího vývaru
- sůl, pepř
- mouka
- olej
Postup
- Na rozpáleném oleji osmahneme na kostky nakrájenou slaninu.
- Přidáme na kousky nakrájené hovězí maso a restujeme dozlatova.
- Přidáme nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev a prolisovaný česnek.
- Podlijeme červeným vínem a necháme víno zredukovat.
- Přidáme hovězí vývar, bobkový list a tymián.
- Pokrm přikryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni 2-3 hodiny, dokud maso není měkké.
- Pokrm dochutíme solí a pepřem, případně zahustíme trochou mouky rozpuštěné ve vodě.
- Po uvaření posypeme nasekanou petrželí a podáváme s knedlíkem nebo bramborem.




