22. 10. 2025
Autor: Michal Němeček

zdroj: Recepty 24/7
Chcete objevit exotickou chutě Asie? Vyzkoušejte recept na indonéský guláš Rendang s hovězím masem. Tento tradiční pokrm kombinuje bohaté koření s lahodně pomalu vařeným hovězím masem, které se rozplývá na jazyku. V našem receptu se dozvíte, jak na perfektní Rendang krok za krokem, od výběru správného typu masa, přes přípravu kořenící pasty, až po správnou techniku dušení. Překvapte své blízké nevšedním kulinářským zážitkem! Navštivte náš web a uvařte Rendang, který oslní každého gurmána.
Suroviny
- 500 g hovězího masa, ideálně zadní
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 400 ml kokosového mléka
- 2 citronové trávy, lehce poklepané
- 6 kaffir limetkových listů
- 1 lžíce tamarindové pasty
- 2 lžičky palmového cukru
- 1 lžička soli
Přísady pro rendang pastu
- 5 stroužků česneku
- 3 šalotky
- 5 červených chilli papriček, semínka odstraněna
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 cm čerstvého kurkumy (nebo 1 lžička sušeného)
- 3 cm galangalu
- 1 lžíčka mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
Postup
- Začněte přípravou rendang pasty. Všechny ingredience na pastu dejte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu. Může být potřeba přidat trochu vody, aby se to lépe mixovalo.
- Nasmahněte rendang pastu na troše oleje na středním plameni, dokud nezačne vonět, což obvykle trvá asi 2-3 minuty.
- Přidejte nakrájené hovězí maso a opečte ho ze všech stran dozlatova.
- Přilijte kokosové mléko, přidejte citronovou trávu, kaffir limetkové listy, tamarindovou pastu a oslaďte palmovým cukrem a solí.
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu dusit pod pokličkou asi 2 hodiny, dokud maso není měkké a omáčka se nezredukuje na hustou konzistenci.
- Během vaření pravidelně míchejte, aby se ingredience nelepily na dno kastrolu.
- Pokud máte rádi pikantnější, můžete přidat více chilli podle chuti. Guláš je tradičně velmi bohatý a intenzivní na chuť.
- Podávejte s rýží nebo naan chlebem pro autentický zážitek.




