21. 9. 2025
Autor: Eva Komárková

zdroj: Recepty 24/7
Italská jehněčí osso buco je tradiční italské jídlo z dušeného jehněčího masa s kostí, zeleninou a bylinkami. Tento lahodný pokrm bude skvělou volbou pro milovníky italské kuchyně. Naučte se, jak připravit tento jedinečný recept a okořenit tak svůj jídelníček!
Suroviny
- 4 kusy jehněčího masem osso buco
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 mrkev, nakrájená na plátky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 sklenice bílého vína
- 400g krájených rajčat
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička mleté papriky
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi si rozpalte olej a osmahněte osso buco z každé strany, dokud nebude zlatavé.
- Přesuňte maso do hrnce s tlustým dnem a přidejte cibuli, česnek a mrkev. Orestujte asi 5 minut.
- Přidejte rajčatový protlak, víno, rajčata, vývar a koření (oregáno, rozmarýn, paprika). Osolte a opepřete podle chuti.
- V hrnci nechte jídlo dusit asi 2 až 2,5 hodiny, dokud maso není měkké a šťáva nezhoustne.
- Smažte si přílohu podle vlastní chuti a podávejte s osso buco a omáčkou.




