30. 8. 2025
Autor: Zbyněk Pospíšil
Italské risotto s hříbky
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo pravého ⁤italského risotta s hříbky! Tento recept vám ukáže,‍ jak jednoduše si připravit ‌krémové, aromatické risotto, které je perfektní volbou pro každé obědové nebo večeřové menu. Naučte se tipy ⁤na výběr správné rýže, jak správně orestovat hříbky a jak dosáhnout ideální konzistence. S naším podrobným návodem připravíte okouzlující italské jídlo, které potěší každého milovníka kvalitní gastronomie!

Suroviny

  • 250 g Arborio rýže
  • 500 g čerstvých hříbků (nebo jiných lesních hub)
  • 1 litr hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky ​česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 50 g parmazánu
  • 60⁢ g másla
  • Sůl ⁢a čerstvě ⁢mletý černý pepř dle⁣ chuti
  • Olivový olej
  • Čerstvá petrželka na ozdobení

Postup

  1. Větší pánvi na středně vysokém ohni‍ rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem. Osmažte, ⁤dokud nebude cibule sklovitá.
  2. Přidejte na plátky nakrájené hříbky a smažte, až pustí vodu⁢ a lehce se zazlátnou.
  3. Přisypete rýži a míchejte, ⁢dokud není obalená tukem a nezačne být průsvitná. Zvýšte ⁣teplotu, přilijte víno a ⁤vařte, dokud nevypaří.
  4. Pomalu přilévejte horký vývar, vždy ⁢přibližně jednu naběračku, a míchejte, dokud rýže neabsorbuje všechen vývar, než přidáte​ další. Opakujte, dokud‍ rýže není al dente – trvá ​to asi 18-20 ‌minut.
  5. Když⁣ je risotto ‌hotové a rýže je měkká, ale stále má kousavost, odstavte pánvi z ohně. Přimíchejte máslo a nastrouhaný parmazán, dochuťte solí a pepřem.
  6. Servírujte ‍okamžitě, posypte čerstvě nakrájenou petrželkou a případně ještě trochou parmazánu.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *