13. 9. 2025
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodný recept na domácí jablečný závin s vanilkovým krémem. Díky křehkému těstu a sladkým jablkům s vanilkovou náplní si určitě zamilujete tento tradiční dezert. Sledujte náš jednoduchý postup a připravte si lahodný závin doma!
Suroviny:
- 1 balíček listového těsta
- 4-5 jablek
- 100 g másla
- 100 g cukru krupice
- 1 lžička skořice
- Vanilkový krém:
- 500 ml mléka
- 100 g cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový lusk
- 2 žloutky
Postup:
- Nejprve si připravíme vanilkový krém. Ve hrnci smícháme mléko, cukr, škrob a vydloubaná semena z vanilkového lusku. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut, než krém zhoustne. Poté odstavíme a za stálého míchání vmícháme žloutky.
- Jableka oloupeme, zbavíme jádřinek a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr a skořici. Přidáme nakrájená jablka a podusíme do měkka.
- Listové těsto rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto naneseme vrstvu vanilkového krému a poté vrstvu podušených jablek.
- Těsto zabalíme do závitu a upečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 30 minut, nebo do zlatavé barvy.
- Hotový jablečný závin s vanilkovým krémem podáváme teplý nebo studený. Dobrou chuť!




