6. 10. 2025
Autor: Michal Němeček

zdroj: Recepty 24/7
Objevte chutný recept na japonské kuřecí karaage s rýží, který si zamilujete. Karaage je oblíbené japonské jídlo skládající se z kousků kuřete obalených ve směsi zázvoru, česneku a sójové omáčky, které jsou následně smažené do zlatova. V našem receptu vám ukážeme, jak krok za krokem připravit křupavé kuřecí karaage, které podáváme s měkkou a voňavou rýží. Ideální pro rodinný oběd nebo večeři. Nechte se inspirovat japonskou kuchyní a přineste trochu Asie do své kuchyně s tímto jednoduchým, ale úžasně lahodným receptem!
Suroviny
- 500 g kuřecích stehenních řízků, pokrájených na kousky
- 1 lžička zázvoru, nastrouhaného
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce mirinu (japonský rybízový víno)
- 1 lžíce sake (japonské rýžové víno)
- 1 lžíce cukru
- 100 g kukuřičného škrobu
- Rostlinný olej na smažení
- 1 šálek rýže
- 2 šálky vody
- Sezamové semínko, na ozdobu
- Sójová omáčka, na podávání
- Plátek citrónu, na podávání
Postup
- Uvařte rýži podle návodu na obalu, obvykle se přivede k varu ve dvou šálcích vody, zamíchá se, ponechá se na mírném ohni asi 10–15 minut, než je veškerá voda absorbována.
- V misce smíchejte kuřecí kousky s nastrouhaným zázvorem, prolisovaným česnekem, sójovou omáčkou, mirinem, saken a cukrem. Dobře promíchejte a nechte kuře marinovat alespoň 30 minut.
- Po marinování obalte kuřecí kousky kukuřičným škrobem.
- Rozpalte hlubokou pánev s dostatkem rostlinného oleje na střední teplotu
- Opečte marinované kuřecí kousky ve vyhřátém oleji, dokud nejsou krásně zlatavé a křupavé, asi 3-5 minut z každé strany.
- Vyndejte kuře a nechte ho odkapat na papírových ručnících.
- Podávejte křupavé kuře na talíři s uvařenou rýží, posypte sezamovými semínky. Na talíři můžete mít také plátek citronu a malou misku sójové omáčky pro ponoření.




