6. 10. 2025
Autor: Michal Němeček
Japonské kuřecí karaage s rýží
zdroj: Recepty 24/7

Objevte chutný recept na japonské kuřecí karaage s rýží, který si zamilujete. Karaage je oblíbené japonské jídlo skládající se z kousků kuřete obalených ve směsi zázvoru, česneku a sójové omáčky, které jsou následně smažené do zlatova. V našem receptu vám ukážeme, jak krok za krokem připravit křupavé kuřecí karaage, které podáváme s měkkou a voňavou rýží. Ideální pro rodinný oběd nebo večeři. Nechte se inspirovat japonskou kuchyní a přineste trochu Asie do své kuchyně s tímto jednoduchým, ale úžasně lahodným receptem!

Suroviny

  • 500 g kuřecích stehenních řízků, pokrájených na kousky
  • 1 lžička zázvoru, nastrouhaného
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce mirinu (japonský rybízový víno)
  • 1 lžíce sake (japonské rýžové víno)
  • 1 lžíce cukru
  • 100 g kukuřičného škrobu
  • Rostlinný olej na smažení
  • 1 šálek rýže
  • 2 šálky vody
  • Sezamové semínko, na ozdobu
  • Sójová omáčka, na podávání
  • Plátek citrónu, na podávání

Postup

  1. Uvařte rýži podle návodu na obalu, obvykle se přivede k varu ve dvou šálcích vody, zamíchá se, ponechá se na mírném ohni asi 10–15 minut, než je veškerá voda absorbována.
  2. V misce smíchejte kuřecí kousky s nastrouhaným zázvorem, prolisovaným česnekem, sójovou omáčkou, mirinem, saken a cukrem. Dobře promíchejte a nechte kuře marinovat alespoň 30 minut.
  3. Po marinování obalte kuřecí kousky kukuřičným škrobem.
  4. Rozpalte hlubokou pánev s dostatkem rostlinného oleje na střední teplotu
  5. Opečte marinované kuřecí kousky ve vyhřátém oleji, dokud nejsou krásně zlatavé a křupavé, asi 3-5 minut z každé strany.
  6. Vyndejte kuře a nechte ho odkapat na papírových ručnících.
  7. Podávejte křupavé kuře na talíři s uvařenou rýží, posypte sezamovými semínky. Na talíři můžete mít také plátek citronu a malou misku sójové omáčky pro ponoření.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *